Boende och resa
När du tjänstgör som reservofficer har du rätt till resa och boende enligt följande.
Resa
Allmänt om tjänsteresa
Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Vanligtvis bedrivs arbetet vid den ordinarie verksamhetsorten, men ibland behöver arbete bedrivas på annan plats. Om förrättning (uppdrag) sker på annan ort än tjänstestället gäller reglerna om tjänsteresa.
I allmänhet gäller att tjänsteresa är en arbetsuppgift som alla andra. Det är arbetsgivaren som står för reskostnaderna och du som arbetstagare är som regel skyldig att åka på tjänsteresa som vilken annan arbetsuppgift som helst. I allmänhet gäller också att tjänsteresan ska rymmas inom din vanliga arbetstid, alternativt att du erhåller ersättning för övertid, obekväm arbetstid m m.
Tjänsteresor planläggs i god till i samråd med berörd arbetstagare. Resorna planläggs så att
arbetstagaren är borta från sitt tjänsteställe och sitt hem kortast möjliga tid.
För reservofficerare gäller vissa särskilda regler, se nedan om tjänsteställe i bostaden. I övrigt regleras frågor om tjänsteresa i 10 kap. Villkorsavtalet och i Försvarsmaktens avtal om rörlighet och kostnadsersättningar för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S, Seko FM samt Saco-S FM (”Rörlighetsavtalet”).
Tjänsteställe i bostaden
Alla reservofficerare, oavsett tjänstgöringsform, har tjänsteställe i bostaden. Detta regleras i 12 kap. 8 § 3 st. 1 pkt. inkomstskattelagen (1999:1229).
Att ha tjänstestället i bostaden innebär att all förrättning som inte sker i bostaden är tjänsteresa.
Färdmedel
Det är arbetsgivaren som står för kostnaderna för resan och arbetstiden. Därmed är det också arbetsgivaren som i huvudsak bestämmer vilket färdmedel som ska användas för resan.
Tåg ska väljas om det är det lämpligaste färdmedlet. Vid resa med annat tåg än Snabbtåg erhåller arbetstagaren plats i första klass eller motsvarande. Flyg bör väljas om det är det lämpligaste färdmedlet. Om tjänsteresan genomförs så att sovplats måste nyttjas på tåg eller fartyg, erhåller arbetstagaren singelkupé/enkelhytt.
Efter arbetsgivarens medgivande kan arbetstagaren också färdas i egen bil mot ersättning.
Restid
Utgångspunkten är att tjänsteresa genomförs på arbetstid. Det är emellertid upp till arbetsgivaren att bedöma om resa ska ske på arbetstid (vilket lämnar mindre tid till arbete) eller utanför arbetstid (vilket ersätts med restidsersättning). Om resa sker utanför arbetstid erhåller arbetstagaren restidsersättning om 1/175 av I-lön per timme (normal timlön). Restidsersättning utgår inte i vissa fall, ex. mellan 24-06 om du har sovkupé på tåg eller sovhytt på fartyg. Restidsersättning utgår utifrån faktiska omständigheter (ex. om du blir försenad). Det är arbetsgivaren som ska planera förrättningen så att krav på vecko- och dygnsvila tillgodoses.
Hemresa
Regler om hemresa är i allmänhet inte tillämpliga för reservofficerare eftersom alla reservofficerare har tjänsteställe i bostaden. Om reservofficerare genomför en längre förrättning på annan ort och arbetsgivaren hemförlovar arbetstagaren gäller reglerna om tjänsteresa.
Traktamente
Traktamente är ersättning för förhöjda levnadskostnader under tjänsteresa. Traktamentet utgår för att kompensera arbetstagare för att de ex. inte kan laga mat själva eller för att kostnadsläget är högre på förrättningsorten.
Traktamente utgår enligt Skatteverkets normalbelopp. För utrikes tjänsteresa gäller andra belopp.
Traktamente utgår endast om förrättningen äger rum mer än 50 km bort från tjänstestället och inkluderar minst en övernattning. Traktamentet minskar i viss mån om du erhåller fri kost.
Boende
Boendestandard vid tjänsteresa
Du ska på tjänsteresa bo i enkelrum med dusch och toalett på rummet. Saknar förrättningsorten tillgång till logi med denna standard kan du erbjudas annan boendestandard. Accepterar du denna boendestandard erhåller du tillägg om 200 kr/natt.
Vid övernattning ombord på Försvarsmaktens fartyg erhåller personal som ej är ombordmönstrade ett logitillägg om 200 kr/natt.
Anvisat boende
Utifrån verksamhetens krav kan behov uppstå av annat boende än vad som anges i huvudregeln, varvid arbetsgivaren har rätt att anvisa annat ändamålsenligt boende. Det kan exempelvis röra sig om bortavaro kopplad till viss utbildningsverksamhet, samträning av stabs- eller förbandsenheter, eller annan verksamhet som har behov av att utföras i grupp. Arbetsgivaren ska informera lokal arbetstagarorganisation om anledningen till anvisat boende och på vilket sätt det anvisade boendet är ändamålsenligt.
Arbetstagaren erhåller ett logitillägg om 400 kr per natt om boendet håller lägre standard än huvudregeln.
Boendestandard vid längre förrättning
Du kan vid längre förrättningar bo i lägenhet med ett rum och kök/pentry. Om du delar lägenhet (med eget sovrum) med exempelvis kurskamrater under en utbildning får du 100 kr/natt i ersättning.
Boendestandard vid FMD
Om du tjänstgör med FMD gäller att arbetsgivaren anvisar dig boende efter verksamhetens behov, utan extra tillägg eller ersättning. Det kan innebära alltifrån normal boendestandard till förläggning i tält eller logement.
Fick du hjälp av den här informationen?
Hjälp oss att bli bättre genom att låta oss veta om informationen på den här sidan innehöll informationen du sökte.
A-Ö. Villkor och avtal vid
tjänstgöring som reservofficer.
Här har vi samlat råd och stöd till dig som reservofficer. Hittar du
inte det du söker är du alltid välkommen att kontakta oss.