”Jag har blivit mer realistisk och insett att överheten inte alltid har rätt”
– Jag har sedan barnsben haft ett intresse för säkerhetspolitik. Jag har läst tidningar, följt med i världshändelserna och förstått det nödvändiga i att land måste kunna försvara sig. Fast som ung var jag mer troskyldig, trodde i större utsträckning på det som sades av höga företrädare.
Har du blivit cynisk med åren, eller mer realistisk?
– Jag har definitivt blivit mer realistisk och insett att överheten inte alltid har rätt, att beslut påverkas av särintressen och prestige och att systemet inte alltid fungerar. Men jag har inte blivit cynisk, för jag bryr mig fortfarande om hur det faktiskt är och hur det går.
Varför blev du reservofficer?
– Ett militärt intresse i kombination med en vilja att försvara landet. Runt 1980 kändes det sovjetiska hotet påtagligt. Rollen som reservofficer har betytt mycket och gett mig en andra professionell identitet, gemenskap, känslan av att verksamt bidra till landets försvar. Dessutom en praktisk erfarenhet av det militära hantverket och av ledarskap.
– Min militära bakgrund underlättade också arbetet med avhandlingen ”En livlina som gick förlorad”2005. Dels genom att jag hade lättare att tolka och förstå de faktorer, samband och problem som militära befattningshavare ställdes inför under det kalla kriget, dels genom mitt kontaktnät inom Försvarsmakten. Att jag var reservofficer gav också en viss trovärdighet när jag genomförde intervjuer med pensionerade militära befattningshavare.
Några reflektioner kring avhandlingen ur dagens persektiv?
– Vår säkerhet och frihet har sedan 1945 varit beroende av beskydd från västmakterna, men under det kalla kriget var det en hemlig verklighet som förnekades. I stället spred man budskapet att Sverige var en moralisk stormakt som stod över sådant. Nu gör vi, äntligen öppet, det vi förut smög med, vilket nog är en jobbig omställning för de som trodde på det gamla narrativet.
Hur mycket av vårt tänkande har påverkats av det kalla kriget?
– Beror nog på hur gammal man är. Min generation präglades starkt av det, men för de yngre är det nog bara gammal historia. Som dock nu delvis kommer tillbaka eftersom vi verkar vara på väg in i ett nytt kallt krig.
Vilka böcker står på din läslista just nu?
– Jag avslutade nyligen Anthony Beevors bok om det ryska inbördeskriget och läser just nu Fred Kaplans bok The Bomb om amerikansk kärnvapenstrategi och planering.
RO/Mj Robert Dalsjö
Familj: Gift sedan snart 30 år. Två utflugna barn.
Typisk ledig dag: I år har det blivit långa arbetsdagar och en del helgjobb, så jag har varit rätt slut när jag kommit hem.
Vem vill du läsa om här?
Tipsa oss om reservofficerare som gör skillnad. Mejla: kansli@reservofficerarna.se