Skola på framkant skapar ny RO-utbildning
Efter nära 20 års stiltje återstartar nu reservofficersutbildningen på ArtSS i Boden.
– Vi har åtta platser, och kommer att ta in fler om behov och ansökningar finns, säger mj Lars-Göran Huhta, chef för utbildningsavdelningen på Artilleriets stridsskola.
Beslut från centra nivå gällande omarbetning av nuvarande reservofficersutbildning dröjer fortfarande. På ArtSS väljer man att vara framåtlutad, och agera efter det behov man ser.
– Vår utbildning kommer att präglas av taktik med tydlig funktionsinriktning artilleri och indirekt bekämpning. Vi kommer att utbilda mot att vara chef på plutonsnivå, men även att kunna verka i bataljonsstab inom funktionen, för det är där behoven finns. Och vi kommer förhoppningsvis att få tydlig integrering med Officersprogrammets verksamhetsförlagda utbildning, vilket det finns många poänger med, säger Lars-Göran Huhta.
För bara ett par år sedan ansåg Försvarsmakten att det inte var kostnadseffektivt att utbilda reservofficerare vid funktionsskola om kadetterna var färre än fem. Detta samtidigt som reservofficerskåren blev alltmer till åren kommen, och antalet nyutbildade reservofficerare underskred Försvarsmaktens uttalade behov.
– Men vi hade en elev som stod på sig, och som övertalade oss att ha utbildningen. Hon stannade sedan frivilligt kvar och blev en mycket positiv förebild som bidrog till att vi nu har fler sökande till reservofficersutbildningen än vad vi har platser, säger Lars-Göran Huhta, som konstaterar att utbildningen av den enstaka eleven inte medförde någon extra kostnad.
Eleven, som hette Erika Sohlberg, fick sedermera stipendium och kommer nu att bli chef för ArtSS ROU. Under juni kommer hon att lägga en sista hand vid utbildningsplanen, för att sedan leda sina kadetter under ROK2 mot målet att kunna truppföra på plutonsnivå eller i bataljonsstab vid sitt förband under ROK3.
En utmaning för reservofficersutbildningen är att dess antagningsdatum ligger tätt inpå utbildningsstarten. Risk finns att den som även sökt till en civil utbildning, eller officersprogrammet, hoppar av när det andra antagningsbeskedet kommer.
– Men vi har många sökande från flera olika förband, och jag ser en väldigt liten risk med överuttag. Det är inget större problem att utöka antalet platser till åtminstone tio, säger Lars-Göran Huhta, som tror att reservofficersutbildningen framgent kommer att kunna bli minst lika attraktiv som yrkesofficersprogrammet.
– Ju fler reservofficerare vi utbildar, desto bättre effekt kommer det att ha på rekrytering av nya. Vi behöver få fart på reservofficerssystemet igen. Därför är det viktigt att inte vänta, utan att dra igång bra utbildning. Och det är vad vi gör nu.
Jenny Harlin