Hoppa till innehåll
Påverka

Stärk försvarsförmågan– motionera mera

Foto: Pixabay
Sitter du i en ledningsgrupp, är offentliganställd eller är med i ett fackförbund? Hjälp till att skapa avtal så att reservofficerare inte drabbas ekonomiskt när de jobbar i Försvarsmakten. Gör som allt fler privata företag – bidra till att stärka försvaret genom löneutfyllnad till reservare.
Text: Mikael Bergling /

Många reservare drabbas av inkomstbortfall när de tjänstgör i Försvarsmakten. För vissa är skillnaden mellan civil och militär lön så stor att de helt enkelt inte har råd att komma när Försvarsmakten kallar. Det är inte bara tråkigt för den enskilde. Försvarsförmågan är beroende av tillförlitlig tillgång på personal.

Den reservofficer som civilt jobbar inom staten har rätt till 20 procent av den civila grundlönen när hon eller han tjänstgör militärt. De allra flesta civila arbetsgivare fyller inte ut lönen alls.

Det finns undantag. Volvo, Saab, Nammo och AFRY är exempel på företag som underlättar för sina anställda och ger dem ledigt med löneutfyllnad när de tjänstgör i Försvarsmakten.

Tidigare fanns i Sverige en rekommendation från SAF (nuvarande Svenskt Näringsliv) att medlemsföretagen skulle ge sina medarbetare ledigt och löneutfyllnad när de tjänstgjorde i Försvarsmakten. Den rekommendationen finns inte längre.

Löneutfyllnad för samtliga reservofficerare är en fråga som Förbundet Reservofficerarna driver aktivt, bland annat genom opinionsarbete och att lyfta frågan i avtalsförhandlingar.

– Du som enskild reservofficer kan också påverka. Ju fler vi är som lyfter behovet av löneutfyllnad, desto större chans att vi får resultat, säger Förbundet Reservofficerarnas ordförande Magnus Konradsson.
Ett sätt att påverka är att lyfta frågan i sin lokala fackklubb, eller att skriva motioner till det fackförbund man är medlem i. Ju fler motioner i samma ämne, desto större chans att fackförbundet lyfter frågan i förhandlingar med den civila arbetsgivaren. Och ju fler arbetsgivare som fyller ut lönen, desto mer naturligt blir det för övriga att följa efter.

Ett annat sätt är att teckna ett enskilt avtal med din arbetsgivare, ett tillägg till ditt anställningsavtal där det framgår att arbetsgivaren fyller ut skillnaden mellan din militära och civila lön. Sitter du i en ledningsgrupp har du utmärkta möjligheter att skapa en policy för ditt företag. Som exempelvis kommunanställd kan du bidra med ett tjänstemannaförslag, som politikerna kan ta ställning till.

– Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen var budskapet från besluts­fattarna att det är brådskar att höja försvarsförmågan, och att alla bör bidra. Att se till att reservare har råd att öva är ett mycket konkret sätt att bidra till försvarsförmågan, konstaterar Magnus Konradsson.

SÅ KAN EN MOTION OM LÖNEUTFYLLNAD SKRIVAS:

Datum
Motion till XX-förbundet

Ett robust försvar är vårt samhällsansvar

Säkerhetsläget i världen, och i Sveriges närområde, har försämrats kraftfullt under de senaste åren och bedöms nu vara det allvarligaste sedan andra världskriget. För att värna svensk demokrati och säkerhet behöver det svenska totalförsvaret stärkas. Stora summor i skattemedel avdelas nu för att stärka det militära och civila försvaret. Det brådskar att få ett robust totalförsvar och alla bör bidra till detta.

Utöver militär personal som dagligen jobbar i Försvarsmakten, finns gruppbefäl, soldater, sjömän och officerare som jobbar deltid, så kallade tidvis tjänstgörande. År 2030 handlar det om totalt 10.500 personer, som ska utgöra en viktig del av försvarsorganisationen. De har både ett civilt jobb och en militär anställning parallellt, och svensk försvarsförmåga är beroende av att dessa personer har möjlighet att öva i Försvarsmakten. Många av dessa personer har en lön från Försvarsmakten som är lägre än lönen från det civila arbetet. Inkomstbortfallet kan ibland vara så kännbart att den enskilde inte har råd att tjänstgöra, utan måste avstå från övning när Försvarsmakten kallar. Svensk försvarsförmåga påverkas därmed i hög grad av vilken civil arbetsgivare personalen har.

Här kan arbetsmarknadens parter göra stor skillnad. Till en låg kostnad kan arbetsmarknadens parter snabbt bidra till ett mer robust totalförsvar. Det är att ta konkret ansvar för vårt samhälle och fred i vårt närområde.

Jag föreslår därför att:
XX-förbundet tecknar avtal på lokal och central nivå om att medarbetare som är reservofficerare eller GSS/T (tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän) får ledigt från civil arbetsgivare under den tid de tjänstgör i Försvarsmakten. Om lönen från Försvarsmakten är lägre än lönen från den civila arbetsgivaren, kompenserar den civila arbetsgivaren skillnaden mellan den militära och civila grundlönen till 100 procent under den tid då medarbetaren tjänstgör i Försvarsmakten.

Namn Efternamn
Medlem i XX förbundet (ev medlemsnummer eller annat identifikationssätt)

SÅ HÄR KAN EN POLICY OM LÖNEUTFYLLNAD SKRIVAS

Denna policy gäller medarbetare på företaget XX, med organisationsnummer YY.

Reservofficerare är tillsvidareanställda officerare som tjänstgör tidvis i Försvarsmakten. 

XX-medarbetare som är reservofficerare har rätt till tjänstledighet för tjänstgöring i Försvarsmakten och ska ansöka om ledighet i god tid (ange hur lång tid). 

Du ska få en skriftlig tjänstgöringsplan från Försvarsmakten, där perioden du ska tjänstgöra ska anges. Redovisa för din civila arbetsgivare vilken period du ska tjänstgöra, samt vilken grundlön du får från Försvarsmakten.

Under den period som du tjänstgör i Försvarsmakten får du en utfyllnadskompensation om grundlönen i Försvarsmakten är lägre än XX-lönen. Skillnaden mellan Försvarsmaktens grundlön och XX:s grundlön kompenseras med 100 procent under max XX dagar/år.

Kompensationsersättning för eventuellt förlorade rörliga tillägg under ledighet från XX för arbete i Försvarsmakten utgår inte. Eventuella rörliga tillägg som XX-,medarbetaren har inom Försvarsmakten berörs inte heller.

Denna policy gäller även XX-medarbetare som är anställda av Försvarsmakten som tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater eller sjömän, GSS/T.

FAKTA

2024 är valår i många länder jorden över. Dessutom håller många fackförbund i Sverige kongress, där du som medlem kan vara med och påverka inriktning och frågor. Gör din röst hörd!