Goda råd om utbildningstecken – och så tacklar du sommarhettan
Det är de främsta råden från kommendörkapten Anders Hörnfeldt i denna omgång av etikettsregler.
Främst ville vi veta två saker: Hur ska utbildningstecken monteras på fältuniform och sjöstridsdräkt? Och så en högaktuell: hur kan man i sommarhettan fläkta sig på ett korrekt sätt i uniform?
– Väldigt många kan inte skilja på de olika tecknen. Så det första man ska göra är att kolla i reglementet om det verkligen är fråga om ett utbildningstecken.
Det finns utbildningstecken, utbildningslinjetecken, yrkestecken och facktecken. På fältuniformen sitter alla tecken på ärmen. På sjöstridsdräkten sitter många av dem på bröstet, medan några kan sitta på ärmen, som exempelvis utbildningstecknet för röjdykare.
– Det generella svaret på frågan är att utbildningstecken ska monteras på höger arm, trettio millimeter under armsömmen på sjöarbetsjackan respektive fältarbetsjackan. Det kan bäras och kombineras med utbildningslinjetecken.
De andra tecknen monteras på bröstet. Även då är det noga med millimetrarna mellan märke och sömmar, slarvar man med det så syns det när många står uppställda bredvid varandra.
– Vi behöver tänka mer på inbördes förhållande mellan tecknen, snarare än exakta mått i relation till sömmar på jackan. Och det går inte riktigt att lära ut.
Varför vi behöver tänka så? Jo, för att om en mycket stor person monterar tecknen i förhållande till sömmarna, så kommer de att sitta utspritt på jackan. Och om en mycket liten person gör samma sak så kommer tecknen att sitta i en klump.
– Man kan ha skisser på hur tecknen ska sitta i förhållande till varandra, fokusera lite mindre på måtten. Så är det i Finland och Frankrike, till exempel.
Men som sagt, utbildningstecken på sjöarbetsjacka och fältarbetsjacka: då gäller 30 millimeter under ärmsömmen.
Med det avhandlat närmar vi oss värmen. Det visar sig vara enkelt.
Om en överordnad beordrar lättnad i klädseln så får man ta av sig. Om inte, då har man de kläder man har.
Anders Hörnfeldt hänvisar till att det finns en skyddsaspekt. Finns det en risk att bli bekämpad tar man inte av sig hjälm och skyddsväst – i Afghanistan och Mali var det en stor utmaning när det var 40 grader i skuggan. Och det gäller även vid övning. Som man krigar övar man, och som man övar krigar man.
När ingen fara är å färde är alternativen fortfarande få.
– Om du sitter i ett arbetsmöte och det är varmt kan du ta av dig kavajen. Är det ett mer högtidligt offentligt sammanhang finns ingenting att välja på. Du kan inte börja lätta på klädseln om du står häck vid ett statsbesök, då är det bara att bita ihop.
Men han har ett bra tips att förmedla:
– Jag besökte min far nyligen, han berättade hur han var med och bildade häck vid drottning Elisabeths besök i Sverige 1956. Det var väldigt hett, folk svimmade till höger och vänster. En gammal fanjunkare gick omkring och uppmanade soldaterna att böja på knäna: ”Ni har vida byxor, det syns inte. Bara böj på knäna”.
Och det funkar, intygar Anders Hörnfeldt.
– Den vanligaste orsaken till att man svimmar i sådana sammanhang är att man står och spänner sig. Det är mer sällan hettans fel. Så det är en bra sak att göra – byxorna är vida. Böj på knäna.