Hoppa till innehåll
Vett & etikett

Redo för festen? Det här måste du ha koll på

Foto: Getty
Nervös inför skålandet under årets festligheter? Ingen fara. Man kommer långt med att flacka lite med blicken.
Text: Marika Sivertsson /
KK Anders Hörnfeldt.

Skåla aldrig först med en överordnad! Den regeln är bra att hålla sig till. Kommendörkapten Anders Hörnfeldt är visserligen inte så petig när det gäller den egna personalen, men hans yngre medarbetare brukar hålla hårt på det.

– Jag fattar ju hur gammal de måste tycka att jag är. Och så sitter de där och väntar på min skål: ”Han är ju hur gammal som helst så det är säkert jätteviktigt för honom att han får skåla först…”. Det är fint av dem. 

Etiketten har luckrats upp under hans tid. Den svenska Försvarsmakten har inte alls så stela protokoll som vissa andra försvarsmakter. 

– Men det är bra att försöka vara åtminstone lite formell, tycker Anders Hörnfeldt.

Så för att ta det från början: Vad som brukar hända när man kommer till en finare tillställning, är att kavaljeren presenterar sin partner för värden. Sen minglas det en stund, varpå partnern ska föras till bordet. Hen erbjuds kavaljerens högra arm, man skrider fram till sin plats, och kavaljeren presenterar de båda vid bordet.

Har partnern en klänning av det festligare slaget väntar en utmaning: kavaljeren drar ut stolen till höger om sin egen stol, och ska samtidigt hjälpa till med eventuella veck och längder. Det får man absolut inte glömma. 

– De värsta misstaget är ouppmärksamhet – som att lämna partnern i bakvattnet, eller att inte dra ut stolen. Och klänningar kan vara besvärliga, då ska man stötta.

Numera är det inte självklart att partnern har klänning. Ibland består ett par av en kvinna och en man som båda är officerare, ibland av två män eller två kvinnor. Hur gör man då?

– Man får göra upp inbördes vem som är kavaljer. För kollegor på olika arbetsplatser kan en pragmatisk lösning vid exempelvis ett jubileum vara att den som är medbjuden klär sig civilt. 

När alla satt sig brukar värden eller värdinnan utbringa en skål. 

– När du då håller glaset på ett korrekt sätt, så har du lyft det med höger hand. Botten på glaset håller du i höjd med bröstbenet, så glaskanten kommer en bit nedanför halsgropen. Och så håller du glaset på lagom avstånd från dig. 

Sen tittar man sig omkring – först på den som utbringar skålen. Sen till höger om sig, och därefter till vänster om sig. Och sen tittar man igen på den som utbringat skålen. 

Den som känner sig osäker kan bara flacka lite med blicken, försäkrar Anders Hörnfeldt:

– Vet man inte riktigt var man ska titta så ser det tillräckligt korrekt ut. Det är ju ett slags organiserat flackande med blicken som pågår.

I militära sammanhang får man som nämnts inte skåla först med någon som är äldre eller högre i rang. Om en överordnad eller äldre har valt att själv skåla, får man akta sig så att man inte är den som sätter ned glaset först.

– Det går historier om elaka chefer som först skålar, och sedan sätter lillfingret under glasfoten när glaset ställs ned. Har man då själv ställt ned sitt glas så har man begått ett etikettsbrott.

EN DAGLIG SKÅL

  • Marinens skålar är en tradition tagen från den brittiska flottan. Enligt den finns en skål för varje dag i veckan.
    Måndag: För våra fartyg.
    Tisdag: För vår besättning.
    Onsdag: En skål för oss själva, för ingen annan gör det.
    Torsdag: Korta krig och snabb befordran.
    Fredag: En enkel fiende och gott om manöverutrymme.
    Lördag: För våra familjer.
    Söndag: För frånvarande vänner och de som är till sjöss.