Hoppa till innehåll
Värdefullt vetande

Bra att veta inför tjänstgöring

Förbundet Reservofficerarna får många frågor från reserv­officerare som börjat tjänstgöra igen efter strategisk timeout. Här är svaren på några av de vanligaste:
Text: Reservofficeren /

Hur ska jag veta vilken lön jag ska ha? 
Lönenivå är kopplad till befattningens svårighetsgrad. På varje OrgE ska parterna komma överens om vilken lönemålbild som ska gälla för respektive befattning. Den kan skilja sig mellan förbanden. Kolla med lokal HR-avdelning eller lokal Officersförening vilken lönemålbild som gäller för just din befattning. Som reserv­officer kan du ha flera befattningar: En i din tillsvidareanställning (RO1) i krigsbefattningen, och någon annan tillkommande visstidsanställning (RO2). Lönerna kan skilja sig mellan de olika befattningarna.

Vad är 3/8-regeln? 
I Officersförordningen står följande:

15 § | Den som efter att ha genomgått grundläggande officersutbildning inom Försvarsmakten har tjänstgjort som reservofficer under en tid av sammanlagt 12 månader får en premie som motsvarar två prisbasbelopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken. Förordning (2010:1733).

18 § | Den som genomgått grundläggande officersutbildning inom Försvarsmakten eller utbildning som leder till officersexamen vid Försvarshögskolan får anställas som reservofficer i Försvarsmakten. För tjänstgöring i Försvarsmakten får reservofficer, utöver den tid som anges i 15 §, anställas under högst tre år inom en period om åtta år. Anställningen får förnyas.

Anställning som reservofficer beslutas av Försvarsmakten.
Förordning (2008:289).

Försvarsmaktens tolkning av ovanstående har hittills varit att tjänstgöring i krigsbefattning (alltså tillsvidareanställningen RO1) inte räknas, men att de tillkommande visstidsanställningarna (RO2) sammanlagt inte får överskrida tre år på en åttaårsperiod.

Förbundet Reservofficerarna menar att regeln är otidsenlig och direkt kontra­produktiv för en Försvarsmakt i tillväxt. För att skydda individen bör en reserv­officer som tjänstgör så mycket erbjudas en yrkes­officersanställning. Men om reserv­officeren vill fortsätta som just reserv­officer bör det tillåtas. 

I väntan på förändring gäller dock Försvarsmaktens tolkning.

Hur får jag min tjänstgöringspremie? 
När du har jobbat som reservofficer i 12 månader eller 365 dagar ska du få en premie om två prisbasbelopp. Jobbar du längre sammanhängande perioder räknas även semester och annan ledighet in, därav skillnaden mellan 12 månader och 365 dagar.

För att ta reda på att du verkligen har uppnått tidskravet, skicka ett mejl till hr-direkt@mil.se och be dem kontrollera. Ställ därefter skriftlig begäran till din chef om att få premien utbetalad, mall för detta finns på www.reservofficerarna.se under råd och stöd, reservofficerspremien.

Premien är skattepliktig. Rätten till premie regleras både i Officersförordningen och i kollektivavtal med Försvarsmakten.

Har jag rätt till tjänstekort? 
Det korta svaret är ja. I FIB 2017:7, 4 kap 1§ står att läsa: Ett tjänstekort får utfärdas för den som är anställd i Försvarsmakten för en tid av minst 6 månader, om tjänstgöringen huvudsakligen ska fullgöras i Sverige. I 3 § samma kapitel står: Den som innehar en civil anställning i Försvarsmakten och som är reservofficer får inneha tjänstekort för såväl den civila som den militära anställningen i myndigheten.

Har du fler eller andra frågor? Du hittar de flesta av svaren på www.reservofficerarna.se under fliken råd och stöd.