Hoppa till innehåll
På förhandlingsfronten

Tänk på det här innan du tackar ja till tjänstgöring

Text: Jenny Harlin / Foto: /

Ska du äntligen börja jobba som reservofficer? Eller aktiveras efter lång tid av ”noll-avtal”? Håll koll på villkoren, så att det inte blir strul och problem.

Kunskapen om reservofficerares villkor är generellt låg, både i det civila och i Försvarsmakten. Se till att få skriftlig dokumentation från Försvarsmakten, och kom överens om förutsättningarna innan du tackar ja till tjänstgöring. Här är några punkter att pricka av med din chef, oavsett om du är nyexaminerad reservofficer, eller om du ska börja tjänstgöra igen efter en tid på nollavtal:

  • Skriftlig tjänstgöringsplan. Om du jobbar inom staten ligger den nämligen till grund för löneutfyllnad från civil arbetsgivare.
  • Lön: Kolla med den lokala Officersföreningen vilken lön som är lämplig för den befattning du erbjuds. Kom ihåg att lönen för din tillsvidareanställning (RO1) kan vara en annan än lönen för en visstidsanställning (RO2 eller RO3).
  • Tjänstgöringens omfattning: Kom ihåg att du drabbas av kalenderdaglön om du jobbar färre dagar än fyra i streck. Se till att listan planeras så att du undviker kalenderdaglön.
  • Boende: Om du ska tjänstgöra så långt bort från ditt hem att det påverkar arbets- och fritid, ska Försvarsmakten förse dig med boende motsvarande en etta med pentry. Om det av något skäl inte går, utgår extra tillägg.
  • Resor: Om du ska tjänstgöra under längre tid har du rätt till första och sista resan från hemmet till tjänstgöringsstället. Du har också rätt till fria hemresor en gång i veckan. Kom också överens om resorna ska göras på arbetstid eller ej, och vilket färdmedel som godkänns.
  • Transportmedel: Om du ska ta egen bil till tjänstgöringen behöver du ett skriftligt bilmedgivande för att få mer ersättning än 18:50 kr/mil.
  • När du sedan tjänstgör har du rätt till en mängd tillägg, beroende på arbetstiden. Håll koll på listplaneringen, så att du vet hur du förväntas jobba. Avvikelser från listan kommer att påverka tilläggen, och det är inte alltid lätt att kontrollera lönespecifikationerna utan underlag.
  • Som reservofficer har du samma villkor och ersättningar som yrkesofficerare. Enda skillnaden är att du enligt skattelagstiftningen har tjänsteställe i bostaden, vilket påverkar din rätt till bla traktamente.

Läs mer om vilka villkor och avtal som gäller på reservofficerarna.se/rad-och-stod/.

Som medlem i Sverof eller SFRO är du självklart även välkommen att vända dig till kansliet för rådgivning.