Hoppa till innehåll
Jag är också reservofficer

Jag är lite som Försvarsmaktens konsult i hästfrågor

Livgardets kavallerikasern har en svensk mästare och guldmedaljör som tränare. För landslagsryttare Johan Lundin har det känts viktigt att behålla kontakten med regementet, kollegorna - och hästarna - sedan värnplikten.  
Foto: Privat / Text: Annica Ögren /

Tillsammans med hästen Mind Me tog Fj Johan Lundin hem SM-guldet i fälttävlan 2018 och tävlade i Europamästerskapen 2015. Men det var under värnplikten vid K1 på Livgardet som landslagsryttaren påbörjade sin ryttarkarriär. När värnplikten var klar vidareutbildade han sig till yrkesofficer och stannade i sin tjänst på Livgardet fram till 1990, då han till slut valde hästarna framför en militär karriär. 

– Jag har drivit eget företag sedan 1992. Jag håller i utbildning av hästar och ryttare, och jag är A-tränare för elever som siktar på olika nivåer inom sporten. Jag har också min egen tävlingssatsning. Nu var det ett tag sedan jag red på högsta nivå men jag har två unga hästar som jag har ambitioner för, så vi får se vad som händer här inom ett par år. 

Vad innebär din roll som reservofficer? 

– Jag har en krigsplacering som alla andra och är med och förstärker hästverksamheten på Livbataljonen. Jag är också med som Försvarsmaktens representant vid inköp av hästar. Inköpen görs tillsammans med Föreningen För Den Beridna Högvakten – en förening med 20 000 medlemmar. Det är den som äger hästarna och ser till att vi får bruka dem. Det är ett avtal som ligger kvar sedan 1980-talet där man bestämde att Försvarsmakten inte skulle äga sina egna hästar. Jag är också på kavallerikasernen och stödjer dem i utbildningar av hästar och till viss del personal. Jag är lite som en konsult i hästfrågor, kan man säga.  

Hur ofta tjänstgör du? 

– Eftersom den ceremoniella högvakten under sommarhalvåret sammanfaller med min tävlingssäsong så är jag på plats några dagar i veckan med två veckors intervaller under vinterhalvåret, det vill säga från september-oktober till och med mars. Jag ska faktiskt flyga dit i morgon bitti för att jobba några dagar. Det fungerar bra med min civila verksamhet, och är bra för båda hästarna och personalen. Varje år kommer det nya soldater som behöver träna och höja sin färdighet i ridning tills det är dags för högvakten under sommaren. 

Vad betyder det för dig? 

– För mig är det betydelsefullt att jag har behållit kontakten med mitt regemente sedan jag startade min ryttarkarriär. Jag har många av mina gamla kollegor där, det känns jätteroligt att ha den kopplingen kvar. Till exempel är ju överste Stefan Nacksten, som i dag är chef för Livgardet, min gamla kursare. I någon mån kan jag kanske också vara ett föregångsnamn för de yngre officerare och soldaterna, och jag kan ge tillbaka i form av utbildning till dem.  

/

Fakta 

RO/Fj Johan Lundin

Familj: Ensamstående varannan-vecka-förälder till 10-årig dotter. Har också en vuxen son och två barnbarn.

Yrke: Ryttare och A-tränare i fälttävlan.

Typisk ledig dag: Jag håller jämt på med min gård och mina hästar, utanför Halmstad. Det är ett speciellt liv när man lever med hästar, men lite fysträning och skidåkning försöker jag hinna med också nu under vintern.