Hoppa till innehåll
Nyheter

Ännu ett företag ger sina anställda löneutfyllnad

”Vi vill bidra till försvars­förmågan”, säger Håkan Führ, vd för Nammo Sverige.
Nammo Sverige väljer nu att ge sina reservofficerare löneutfyllnad när de tjänstgör i Försvarsmakten. ”Det är en liten sak för oss, men ett viktigt symbolvärde eftersom vi vill bidra till försvarsförmågan”, säger Håkan Führ, vd för Nammo Sverige.
Text: Jenny Harlin /

Nammo är ett internationellt ammunitionsföretag med 2 800 anställda i tolv länder. Ägarna är Finland och Norge, och man försörjer bland annat Norden med ammunition.

Den svenska delen av koncernen uppmuntrar sina anställdas engagemang i Försvarsmakten.

– Vi tillverkar ju ammunition för att stötta Försvarsmakten, och jobbar nära Försvarsmakten på många sätt. Det känns naturligt att våra anställda ska kunna tjänstgöra i försvaret utan att drabbas ekonomiskt, säger Håkan Führ.

Därför har Nammo Sweden, med cirka 400 anställda vid produktionsenheterna i Lindesberg, Karlsborg, Karlskoga och Vingåker infört en policy för personal som tjänstgör tidvis i Försvarsmakten.

För reservofficerens del gäller full lönekompensation under max 90 dagar per år (kompensation för eventuella rörliga tillägg görs inte, vare sig för tillägg till den militära eller civila lönen). Den som tjänar mindre i sitt militära jobb än det civila, ska alltså inte drabbas vid tjänstgöring i Försvarsmakten.

– Det här är förstås utmärkt bra, och något som alla företag borde göra, säger Magnus Konradsson, Förbundet Reservofficerarnas ordförande.

En av frågorna som Förbundet driver, är just den om löneutfyllnad. De flesta reservofficerare drabbas av inkomstbortfall när de tjänstgör i Försvarsmakten. Blir det bortfallet tillräckligt kännbart tvingas reserv­officeren till slut välja om man har råd att tjänstgöra militärt.

– Så ska det förstås inte vara, det handlar ju i förlängningen om Sveriges försvarsförmåga. Alla civila arbetsgivare borde fylla ut sina reservofficerares löner när de tjänstgör. Och vi tycker att företagen borde få sänkt arbetsgivaravgift som kompensation för det, säger Magnus Konradsson.

VILL DU OCKSÅ…

… ha löneutfyllnad? Hitta argumenten här.