Hoppa till innehåll
Nyheter

”En reservofficer ska inte gå back på att tjänstgöra”

Stefan Palmgren, VD för Knowit Defence Technology AB. Foto: Emily Andersson
Nu inför ännu ett bolag löneutfyllnad för sin personal som tjänstgör i Försvarsmakten.
Text: Jenny Harlin /

– Säkerhet är ju en fråga om samhällets hållbarhet, förklarar Stefan Palmgren, VD för Knowit Defence Technology AB beslutet.

Man skulle kunna tro att det är en självklarhet för företag inom försvarssektorn att fylla ut lönen för sina medarbetare när de tjänstgör i Försvarsmakten. Men för många mindre företag blir produktionsbortfallet för stort för att man ska kunna släppa sin personal.

Knowit Defence Technology, ett dotter­bolag till det nordiska konsultbolaget Knowit, är med 30-talet medarbetare visserligen inte så stort. Men de väljer ändå att ekonomiskt kompensera upp till tio dagars tjänstgöring per år för all personal som har ett engagemang i Försvarsmakten. Skillnaden mellan civil och militär lön står bolaget för.

– En reservofficer ska inte gå back på att tjänstgöra, säger Stefan Palmgren, som själv är reservofficer och engagerad i Hemvärnet.

Företagets kostnad för löne­utfyllnad är mindre för en reserv­officer än för en hemvärnsman, eftersom reservofficerens ersättning från Försvarsmakten är högre. Även om individen inte går back i lön, påverkas antal intjänade semesterdagar och framtida pension.

– För oss som bolag är inte löne­utfyllnaden den största kostnaden, utan produktionsbortfallet, men det är en kostnad vi som bolag är villiga att ta och som är i linje med vår vision om att bidra till ett hållbart och mänskligt samhälle. Försvarsmakten är bra på långsiktig planering för sina reservofficerare, vilket underlättar vår planering tillsammans med kunderna och kunderna har en stor förståelse för individens engagemang, säger Stefan Palmgren, som själv tjänstgör som stabschef i en hemvärnsbataljon varje år.

För även en VD kan lämna det civila uppdraget och göra en insats i uniform – förutsatt att framförhållningen och planeringen är god. Det krävs också en tydlighet i kommunikationen, både med medarbetare och kunden för att skapa förståelse och acceptans. Och en självgående organisation, säger Stefan Palmgren.

För ett företag som Knowit Defence Technology, som levererar tekniska konsulttjänster till FMV, Försvarsmakten och försvarsindustrin, finns förstås ett egenvärde i att personalen tjänstgör regelbundet i Försvarsmakten.

– Som bolag får vi ju tillbaka kunskap om de system vi levererar och hur kunderna använder dem, konstaterar Stefan Palmgren.

Men även företag som inte ingår i försvarssektorn borde bidra till sam­hällets säkerhet, särskilt med det omvärldsläge som nu råder, anser Stefan Palmgren.

– Kundens behov går ju alltid först. Men det här fungerar, även för ett mindre bolag. Fler borde göra detta, det handlar om vårt samhälles hållbarhet.

FLER FÖRETAG OM GER SINA RO LÖNEUTFYLLNAD

  • Den reservofficer som civilt jobbar inom staten har rätt till 20 procent av sin civila grundlön när hen tjänstgör i Försvars­makten (utöver reservofficerslönen). Det gäller dock inte på statligt ägda bolag.
  • Exempel på privata bolag som under­lättar för sina reservofficerare att tjänst­göra i Försvarsmakten är: AB Volvo, Volvo Cars AB, Saab AB, AFRY, Nammo, Combitech, Ericsson.
    Även fackförbundet DIK gör det liksom självklart Förbundet Reservofficerarna. 
  • Vet du fler arbetsgivare som stärker försvarsförmågan genom att stödja sina reservare? Tipsa oss på: kansli@reservofficerarna.se