Nu avgörs vilka reservare som ska krigsplaceras – och var
– Vi hade förhoppningen att ge direktiv om en inventering av reservofficerskåren innan sommaren, men det blev inte så. Utredningen om ett ändamålsenligt reservofficerssystem gav 80 förslag på stort och smått, och det krävdes analys för att se vilka frågor som ska hanteras först, säger övlt Lennart Ek vars uppgift är att utveckla ett tids- och ändamålsenligt reservofficerssystem, med stöd av den utredning som öv Zetterberg lämnade in tidigare i år.
Vad kom ni fram till?
– Vi har tittat på vad som är oacceptabla respektive acceptabla tillstånd och sorterat utredningens förslag på det sättet. Ett acceptabelt tillstånd är till exempel RO-utbildningen; även om den kan utvecklas så genomförs faktiskt RO-utbildning.
Vilka är de oacceptabla tillstånden?
– Det första är att vi inte tillräckligt väl har definierat behovet av reservofficerare, vilket påverkar hela befälssystemet. Det handlar om var de kompetensmässiga skiljelinjerna mellan värnpliktigt befäl, reservofficerare och yrkesofficerare ska gå. Det påverkar till exempel hur högt upp i organisationen vi kan ha reservofficerare.
– Frågan om hur många reservofficerare som ska vara specialistofficerare är också mycket relevant. Ur de frågorna faller sedan ut behov av utbildningsvolymer och grundutbildningsvolymer. Vi kommer inte vidare förrän vi får en klar bild av detta. Försvarsstaben ska tillsammans med försvarsgrenar och stridskrafter hålla seminarier under senhösten för att få bilden att klarna.
Och det andra oacceptabla tillståndet?
– Försvarsmaktens kunskap om de reservofficerare som finns. Vi kan knappast säga att de nyttjas optimalt. Vi behöver göra en inventering på individnivå och se vilka som ska placeras i KRO, vilka som ska vara på militärbaser eller nyttjas på annat sätt. När vi vet hur många som är krigsplaceringsbara behöver vi vidta åtgärder för att nyttja dem bättre. De som är användbara ska tjänstgöra. När man ändå gör inventeringen kan man passa på att plocka de lågt hängande frukterna; att dela ut reservofficersmedaljer och värdigt tacka av de som nått pensionsålder.
När ska detta vara klart?
– 20251231 ska det vara klart i hela Försvarsmakten.
Behövs det verkligen så lång tid?
– Den här inventeringen skulle kunna göras ganska snabbt om man bara har resurser.
Försvarsmakten har sällan haft så mycket pengar som idag. Kan man inte aktivera reservofficerare för att göra inventeringen?
– Jo, det skulle man kunna göra.
ÖB är tydlig med att han vill ha ett högt tempo vad gäller krigsplaceringar. Får man pluspoäng om man blir klar tidigare än om ett år?
– Ja, det får man. Varje chef har ansvar att göra detta. Nästa steg är att se över Försvarsmaktens interna regler för att få till ett funktionellt reservofficerssystem. Till detta kommer regeringens utredning om En ökad tillgång till personal och en ökad uthållighet inom det militära försvaret (Fö 2024:01), som bland annat hanterar reservofficerens rätt till tjänstledighet från civil arbetsgivare och tjänstgöringsskyldighet i Försvarsmakten.