Sverige med och leder CIOR
Hittills har det normala varit att ett land leder organisationen – innehar bland annat posterna som president och generalsekreterare – under en tvåårsperiod för att därefter ersättas av ett annat medlemsland.
– Men sedan i början på augusti delar tre nordiska länder (Norge, Sverige och Finland) på ledningen, uppbackade av ett fjärde (Danmark). Det är en modell som aldrig prövats tidigare.
Den norske översten Jørn Buø är president (ordförande) och RO/Övlt Peter Winroth en av två generalsekreterare.
– Jag ansvarar för verksamhetsplanering och strategisk utveckling och den andra generalsekreteraren – den finske kaptenen Pekka Sillanpää – för löpande verksamhet och det organisatoriska genomförandet. Till min grupp tillhör bland annat tre danska reservofficerare, vilket är mycket bra. Danmark är tänkt att ensamt ta över presidentskapet 2026-2028 och då är de varma i kläderna.
Vilka är de största frågorna under det här presidentskapet?
– En av de viktigaste är att sätta reservofficerarna ännu tydligare på kartan för Nato och Natos ledarskap. Det är inte minst viktigt utifrån vad vi ser händer i en alltmer osäker omvärld.
– Reservofficeren har redan idag en betydelsefull roll. Men jag tror att vi kommer att ha en ännu större framöver. Antalet yrkesofficerare kommer helt enkelt inte att räcka till. Det gäller i Sverige såväl som i övriga Natoländer.
Andra uppgifter för CIOR är bland annat att utveckla reservofficerarnas förmåga, till exempel genom utbildning, tillhandahålla talare och instruktörer och genom att dela erfarenheter och kunskap – ”best practice”.
Organisationen ska också främja en harmonisering av reservofficereras roller, skyldigheter och rättigheter i allierade nationer.
Vad innebär det i Natosammanhang att det enbart är Sverige som har reservofficerare som specialistofficerare?
– Det kan ibland göra det lite komplicerat då en svensk specialistofficer i Nato-systemet tros vara samma sak som en underofficer (Non-Commissioned Officer). Detta samt ”reservist”-begreppet är något man troligen brottas med på Högkvarteret.