Hoppa till innehåll
Vett & etikett

Experten: Så bär du din huvudbonad bäst

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten | Marinmuseum
När ska man ha skärmmössa och när ska man ha basker? Etikettexperten och kommendörkaptenen Anders Hörnfeldt svarar som vanligt att det står i reglementet. Men han kommer samtidigt med en del tips.
Text: Marika Sivertsson / Foto: /

– Till daglig dräkt har man skärmmössa om man är officer, eller rundmössa om man är sjöman.

Basker om man är soldat. Till arbetsdräkt kan man bara ha båtmössa eller basker.

Etikettexpert Kk Anders Hörnfeldt.

Utanför grindarna gäller skärmmössa till daglig dräkt. Innanför grindarna, eller i hamnen, ska officeren byta till basker eller till båtmössa. Här är det många som struntar i skärmmössan och kör basker eller båtmössa oavsett var.

– Skärmmössan är jobbig att packa i väskan. Den är hård. Det är en förklaring jag hört från en generals­person. Det kan vara en anledning till att en del officerare har basker vid fel tillfälle.

Detsamma kan man se vid chefs­byte.

– På marinstaben ser vi ofta hur man ställer upp ett förband i daglig dräkt för en chefsbytesceremoni, och många av amfibieofficerarna har då på sig basker. Jag skulle tro att det ofta beror på att baskern är viktig för dem. Det är främsta tecknet på att de är amfibiekårister.

På frågan om de inte kan få ha sin basker om de nu är så fästa vid den, kontrar han med att han i så fall skulle kunna välja att ha sin första båtmössa på sig.”Old Stinky”. Den är doppad i fem världshav, och om han luftar den en regnig dag så kommer bruna små rännilar att rinna från den. Ingen vill se honom i den.

– Vi sjömän är vidskepliga. Skulle Stinky komma bort vore det katastrof. Men jag behöver inte ha den på mig jämt. Dessutom får man ju ha sin basker ibland.

Vid andra tillfällen finns olika synsätt. Vid högvaktstjänstgöring ska soldater ha basker och officerare skärmmössa i amfibiekåren. Men i andra delar av Försvarsmakten följer man synsättet att truppen ska vara lika klädd. Officerarna har samma huvudbonad som soldaterna.

Sen ska man också hålla ordning på när man är inomhus och utomhus, och det är inte alltid så självklart som det låter.

– Skärmmössan har man aldrig på sig inomhus. På en perrong är man utomhus, då har man den på. När man klivit in i tågvagnen tar man av sig den.

Om perrongen är inomhus, som i tunnelbanan, så är det fortfarande en perrong. Anders Hörnfeldt räknar den som utomhus. En galleria räknas däremot som inomhus, fastän den på ett sätt skulle kunna betraktas som en gågata.

– Jag själv tar av mig mössan i en galleria. Men det är lite förlåtande om man väljer att ha den på. Går man in i en butik ska den i alla fall av. Det är inomhus.

2026 kommer det nya uniforms­systemet modell 26 att införas. Det är ett bra tillfälle att se över bestämmelserna för huvudbonader och göra dem enhetliga så att samma regler gäller i hela Försvarsmakten.

Fast när det blir fel handlar det ofta inte om att reglerna är svåra.

I nuläget hittar han många exempel på när officerare helt enkelt struntar i huvudbonadsordningen. Längst ut på verkstadskajen, då inget annat förband fanns i närheten, brukade en av hans chefer avstå från mössan. ”Det är bara familjen här”, resonerade den chefen.

– Men då skulle vi ju till slut kunna dyka upp i badtofflor och shorts på jobbet bara för att vi tycker att det är varmt.

Anders Hörnfeldt anser att reglementet ska följas helt oavsett om någon ser eller ej. Han konstaterar att han och hans kollegor arbetar i ett system där man gör som man är tillsagd, så länge det inte strider mot krigets lagar. Och att bära en skärmmössa gör ju uppenbarligen inte det.

Nu ska det stå helt klart att detta gäller reglementet och inte själva livet. Kommendörkaptenens far, även han officer, har tidigare bidragit med visdomsord till denna spalt. Här kommer ännu ett: ”Om man är på landet, och såsen är god, då får man slicka tallriken. För då är det bara familjen som ser.”

– Jag slickar fortfarande tallriken när jag är på landet. Men om jag – av högst oklar anledning – vid det tillfället skulle bära daglig dräkt, så skulle jag också ha skärmmössan på. Om jag är utomhus.