Hoppa till innehåll
Vett & etikett

”Traditioner skapar gemenskap och samhörighet”

Kommendörkapten Anders Hörnfeldt.
Inom Försvarsmakten är respekten för traditioner stor, och en som är noga med att vårda dem är kommendörkapten Anders Hörnfeldt.
Text: Marika Sivertsson /

Mest känd är Anders Hörnfeldt kanske för att han var befälhavare på kungaslupen Vasaorden vid kronprinsessan Victorias bröllop. Där fick han möjlighet att föra vidare en ny tradition – när kungen och drottningen gifte sig 1976 överräckte dåvarande befälhavaren en pytteliten bukett med drottningens favoritblomma. 2010 var det Anders Hörnfeldt som via kamrater nära kronprinsessan tog reda på vilken hennes favoritblomma var. 

– Kronprinsessan tycker om enkla blommor. Favoriten visade sig vara luktärt, så vi beställde en mycket liten bukett som jag överlämnade när hon kom ombord. Och så förklarade jag att det var en tradition som besättningen ville upprätthålla.

Den där dagen var också 25 minuter i direktsändning, och han visste att minsta misstag skulle göra honom ihågkommen resten av livet…

– Men allt gick perfekt. När vi kom in vid Logårdstrappan vände vinden, flaggan slog ut bakom oss och jag gjorde nog den bästa förtöjningen i hela mitt liv.

Till vardags är Anders Hörnfeldt sedan årsskiftet chef för verksamhetssäkerhetsavdelningen på marinstaben. Dit har han kommit via en lång karriär inom korvettsystemet, med ubåtsjakt som huvuduppgift. 

Han representerar också Marinen vid Försvarets traditionsnämnd och har startat ett traditionsråd inom Marinen, för att där kunna bereda de frågor som kommer upp i nämnden. 

– Som ung fänrik hade jag en fantastisk fartygschef. Han var noga med ordning och reda. Jag lärde mig av honom hur det skulle vara – hur hissar man flaggor, hur har man ordning på kläderna, hur dukar man i gunrummet…

Läromästaren gick vidare och blev så småningom amiral, och när han försvann från fartyget var det Anders Hörnfeldt som fick frågorna. 

– Traditioner skapar gemenskap och samhörighet, de knyter oss till vår historia. Men de har ett värde bara om de är uppskattade. Vissa ska man nedteckna och bevara på det viset. Och så ska man inte vara rädd för att skapa nya traditioner.

Som den lilla buketten vid kungliga bröllop, till exempel.

  • Läs mer om hur du placerar vidareutbildningstecken, specialutbildningstecken och facktecken med särskild examination här.