Hoppa till innehåll
Reportage

Lär av dåtiden för framtidensdasdasd

Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Nöjd kursledning och nöjda kadetter. På Markstridsskolans nya reservofficersutbildning tar man det bästa från förr och skapar kompetenta chefer för den nya krigsorganisationen.
Text: Jenny Harlin / Foto: Försvarsmakten /

Varför uppfinna hjulet på nytt, när man kan ta det bästa från förr och stöpa om till en modern utbildning för morgondagens behov?

På Markstridsskolan i Kvarn har man inspirerats av 80-talets ROU och utbildar nu framtida pluton- och stf kompanichefer. 27 kadetter deltar i pilotkursen och ska ta examen i juni, fem av dem är kvinnor.

Mj Gösta Pålsson.

– De är väldigt bra och motiverade elever som hjälper och stöttar varandra, säger Mj Gösta Pålsson. Han är lärare i taktik vid MSS och den som skapat den övergripande kursplanen för skolans nya reservofficersutbildning.

– Till stor hjälp är kurschefen Fj Viktoria von Kleist som lagt ned stort arbete på allt från veckoprogram, materiel, förråd, fordon och annat. Hon håller i mycket av utbildningen på plutonsnivå och jag fokuserar på kompani- och bataljonsnivå.

Målet med utbildningen är instegsbefattning plutonchef, för att reserv­officeren sedan kunna placeras som stf kompanichef eller i bataljonsstab utan kompletterande utbildning. I så hög grad som möjligt studerar och övar kadetterna på ROU tillsammans med elever på OP, SOU eller TakA.

– Det går mycket bra. Utbildningen är tematisk, det ger bättre förståelse för arbetet som plutonchef i kontexten kompani eller bataljon. Vi blandar olika utbildningar för att bättre förstå sammanhangen, säger Gösta Pålsson och exemplifierar:

– När ”Orientering, beslut, order” ska övas kopplas både engelskan och Nato­taktik in.

I januari gjorde gruppen en två veckor lång vinterutbildning i Boden.

I höstas genomfördes en övning i Finland, där kadetterna fick verka i bataljons­stab och kompani, under ledning av lärare på bataljonschefs- och kompani­chefsnivå.

– Det var en bra övning för mina elever, säger Gösta Pålsson.

Tempot är högt med kvällstjänst två gånger i veckan. Utbildning sker både digitalt och på distans och utvärdering sker varje vecka. Kadetterna kommer från en mängd olika arméförband.

– Folk med olika bakgrund utvecklas verkligen i grupp. De lär ju så mycket av varandra, konstaterar Gösta Pålsson.

RO/Kd Ronja Ståhl under övning, skjuter pansarskott M/86. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Planerna på en ny ROU omsattes till verklighet för ett par år sedan efter order från förre arméchefen, generalmajor Karl Engelbrektson, som ville se en utbildning med tydlig inriktning på krigsorganisationens behov. Rekryteringen till utbildningen har varit god, säger Gösta Pålsson, men menar att det inte är lätt att utöka antalet utbildningsplatser eftersom det exempelvis saknas boende och det är svårt att hitta erfarna lärare.

Så vad tycker kadetterna om utbildningen?

Axel Modin, 24 år med värnplikt från AJB och pågående ingenjörsstudier i Lund, är mycket positivt överraskad, säger han.

RO/Kd Axel Modin.

– Att Markstridsskolan har lagt om utbildningen till att förbereda oss för en roll som plutonchef hela vägen upp till att arbeta i bataljonsstab känns som ett smart val. En förbättringspunkt är att jag gärna hade sett att vi fått träna trupputbildning/truppföring på extern trupp.

Reservofficersrollen lockade Axel då den innebär en paus från vardagen samtidigt som han får möjlighet att bidra till Sveriges försvar på ett meningsfullt sätt. Dessutom har han en lång tradition av reservofficerare i familjen.

Kvarn ligger visserligen något isolerat och avlägset, konstaterar Axel, men han trivs bra ändå.

– Mycket tack vare en väldigt bra inställning på plutonen och ett engagerat plutonslag.

RO/Kd Carl-Henrik Kindlund.

Även Carl-Henrik Kindlund, 27 år, från Stockholm är nöjd med utbildningen.

– Generellt har den varit bra, särskilt taktikutbildningen med tillhörande bataljon­stabsövning i Finland höll hög kvalitet och var mycket lärorik!

Det finns utbildningsmoment som behöver effektiviseras, anser Carl-Henrik, som dock tror att MSS kommer att komma till rätta med barnsjukdomarna till nästa år.

Efter examen ska Carl-Henrik ta anställning på I13 för att genomföra sitt fänriksår. Därefter återupptar han sina civila mastersstudier vid KTH i Stockholm.

Varför sökte du just den här utbildningen?

– Jag såg markstridsutbildningen som ett bra sätt att lära sig samt befästa grunderna i att vara officer, nämligen att kunna leda manöverförband i strid. Markstrid verkade som en bra plattform att starta på för att senare kunna bygga vidare.

Och varför vill du bli reservofficer?

– Efter att ha varit soldat i olika tappning i flertalet år ville jag ta steget vidare och utbilda mig till officer. Men jag vill inte göra heltidskarriär inom Försvarsmakten, varför reservofficer är ett perfekt alternativ för mig. I den oroliga tid vi lever i anser jag att det är av yttersta vikt att vi slår vakt om vår demokrati och rätten att leva som vi själva väljer, exempelvis genom att engagera sig i Försvarsmakten.

RO/Kd Erik Jälknäs.

Även Erik Jälknäs, 25 år från Trollhättan tycker att MSS nya utbildning är bra.

– Den har överträffat alla förväntningar jag hade. Det nya upplägget med ett helt år på Markstridsskolan gör att vi får fler verktyg att kunna nyttja i vår kommande befattning. Att ett större fokus lagts vid kompaniledning och bataljonsstabsarbete möjliggör framtida krigsplaceringar på kompani- och bataljonsnivå utan kompletterande utbildningar. Dessutom ger insynen i de högre stegen också en bättre förståelse för ”två nivåer upp” vilket är viktigt även som plutonchef.

Erik har under såväl värnplikt som i senare anställning haft stridande befattningar och sökte därför markstridsinriktning för att fortsätta vidareutveckla sina kunskaper inom området. Efter examen ska han arbeta på hemmaförbandet Livgardet för att befästa kunskaperna från RO-utbildningen. Därefter är tanken att tjänstgöra på deltid som plutonchef för en anställd GSS/T-pluton samtidigt som den civila karriären avancerar. Erik har en masterexamen i historia från Göteborgs universitet och vill doktorera i framtiden.

Erik är, liksom sina kadettkollegor, klar över skälen till yrkesvalet.

– Jag ville bli reservofficer för att fortsätta min personliga utveckling inom Försvarsmakten, men också för att bidra till den stora tillväxt som är nödvändig i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge.

Utvärdering efter övning. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten