Semester
Semester är betald ledighet som är till för att du ska återhämta. Det är en ömsesidig rättighet och skyldighet. Precis som i andra anställningar har du rätt till semester som reservofficer. Hur den beräknas och förläggs skiljer sig dock ibland från vad du är van från ditt civila arbete.
Semesterrätt
Enligt semesterlagen har du rätt till 25 semesterdagar med lön per år, men som statligt anställd har du rätt till mer semester. Hur mycket semester du har rätt till beror på din ålder.
Antalet semestertimmar för ett helt kalenderår:
- T. o. m. 29 år har du 28 semesterdagar (motsv. 224 semestertimmar)
- 30 t. o. m. 39 år har du 31 semesterdagar (motsv. 248 semestertimmar)
- Fr. o. m. 40 år har du 35 semesterdagar (motsv. 280 semestertimmar)
Med ålder avses det år du fyller den aktuella åldern.
Din semesterrätt beror också på hur mycket du arbetat. Utgångspunkten för semesterrätt enligt ovan är att du arbetat på heltid. Om du inte gör det multipliceras kvoten av din tjänstgöringstid och 365 med ditt antal semestertimmar. Produkten blir din intjänade semester för tjänstgöringsperioden i fråga.
I staten är intjänandeår och semesterår detsamma som kalenderår.
Semesterlön
Din semesterlön är din lön + semestertillägg.
Semestertillägg är en viss procentsats som beräknas på din lön och dina rörliga tillägg som du haft under förra året.
Semestertillägget är 0,061% av din I-lön per dag.
För rörliga tillägg utgår semesterersättning om 0,060% av produkten av dina berättigade semestertimmar (224, 248 eller 280) och dina rörliga tillägg (ex. FMD, övertid, OB). Detta tillägg betalas normalt ut i juni efterföljande år.
Semesterns förläggning
För reservofficerare som tjänstgör i RO1-anställning ska semester läggas ut i takt som den tjänas in. När en tjänstgöringsperiod är avslutad beräknas hur många hela semesterdagar som kan läggas ut, varefter dessa läggs ut i direkt anslutning (som huvudregel, om inte arbetsgivare och arbetstagare kommer överens om annat). Semestertimmar som inte räcker till en hel semesterdag sparas som regel till senare.
För reservofficerare som tjänstgör i RO2-anställning hanteras semesterns förläggning på samma sätt som för övrig visstidsanställd personal. Den ska då planeras av arbetsgivaren, i dialog med arbetstagaren, så att fyra veckors sommarsemester kan tillgodoses (som huvudregel).
Fick du hjälp av den här informationen?
Hjälp oss att bli bättre genom att låta oss veta om informationen på den här sidan innehöll informationen du sökte.
A-Ö. Villkor och avtal vid
tjänstgöring som reservofficer.
Här har vi samlat råd och stöd till dig som reservofficer. Hittar du
inte det du söker är du alltid välkommen att kontakta oss.