Växla till yrkesofficer
Reservofficer eller yrkesofficer – en och samma officersprofession. I grunden är reservofficer en officer på deltid och en yrkesofficer en officer på heltid, men det finns en del regler kring hur det går till att byta personalgrupp.
Personalgrupper och personalkategorier
Inom officersprofessionen finns två personalgrupper: yrkesofficerare (YO) och reservofficerare (RO). Dessa respektive grupper är i sin tur indelade i vardera två personalkategorier: officerare (OFF/K), specialistofficerare (SO/K), officerare i reserven (OFF/T) och specialistofficerare i reserven (SO/T). OFF/T och SO/T är personalkategorier inom personalgruppen RO.
YO tjänstgör kontinuerligt medan RO tjänstgör tidvis. Att tjänstgöra tidvis innebär att anställningen pågår hela tiden, men att den endast är aktiv under vissa tider.
För att läsa om hur du byter personalkategori inom personalgrupp, läs vår artikel om Omgalonering.
Rättslig reglering
RO är normalt anställda med stöd i 18 § officersförordningen (2007:1268). Vissa personer anställs även som RO med stöd i 20 § officersförordningen, s k OFSK (Officer Särskild Kompetens).
YO är normalt anställda med stöd i 17 § officersförordningen. Även YO kan anställas med stöd i 20 § officersförordningen.
Den som är anställningsbar som RO enligt officersförordningen är också anställningsbar som YO. Däremot har Försvarsmakten egna regler därutöver.
Hur går det till?
En reservofficer får anställas som yrkesofficer för att antingen tjänstgöra som officer eller som specialistofficer, antingen för att bemanna en vakant krigsbefattning eller för att fylla en vakans i grundorganisationen. Du söker tjänsten, som om det vore vilket jobb som helst.
En reservofficer som anställs som yrkesofficer ska ha en akademisk examen på minst grundnivå. Försvarsmakten kommer att kontrollera examensbevis eller annan motsvarande verifiering på examen. C OrgE ansvarar för att en individuell värdering av den sökandes kompetens, kunskaper och färdigheter görs.
En samlad bedömning ska ta hänsyn till individens möjligheter att utvecklas mot högre tjänstegrader i anställningen som yrkesofficer. Man ska även ta hänsyn till om den sökande har möjlighet att tjänstgöra vid annan organisationsenhet eller arbetsort och om den sökande har särskild kompetens som efterfrågas av Försvarsmakten.
Om du söker en befattning som specialistofficer, kan Försvarsmakten säga att du inte är aktuell för den om du inte accepterar omgalonering.
Se avsnitt 6.5 i H PERS 2024 (s. 48).
Vad är 3/8-regeln?
Av 18 § officersförordningen framgår att RO får anställas högst tre år under en åttaårsperiod för en tillkommande visstidsanställning, utöver den tjänstgöring som följer av tillsvidareanställningen. Tjänstgöring i tillsvidareanställningen benämns RO1. 3/8-regeln träffar därmed tjänstgöring som RO2. Läs mer om anställningsformerna här. Tjänstgöring inom det första året efter examen är undantagen från regeln.
3/8-regeln innebär att den totala anställningstiden för tillkommande visstidsanställningar inte får överskrida tre år under en rullande åttaårsperiod. Regeln är ett hinder för Försvarsmakten, inte för dig som anställd. Om du erbjuds en anställning trots regelns hinder kan du tacka ja till den utan hinder.
Förbundet är kritisk till regeln och verkar för att den ska avskaffas.
Fick du hjälp av den här informationen?
Hjälp oss att bli bättre genom att låta oss veta om informationen på den här sidan innehöll informationen du sökte.
A-Ö. Villkor och avtal vid
tjänstgöring som reservofficer.
Här har vi samlat råd och stöd till dig som reservofficer. Hittar du
inte det du söker är du alltid välkommen att kontakta oss.