Hoppa till innehåll
Kom i mål

Vässa din teknik i längdåkning

Den här gången visar Anton Kindlund lite skidteknik. Foto: Marco Glijnis/Kola Productions
Äntligen – nu går vi på snö! Sverof håller träningsläger i Orsa Grönklitt för medlemmar med skidintresse. Oavsett om man är nybörjare eller elitåkare är målet att genomföra FM-vasan 2024 tillsammans. Fler tips kommer, så häng på du med!
Text: Jenny Harlin / Foto: Marco Glijnis/Kola Productions /

2024 firar Sverof 100 år. Som en del av firandet bjuder Sverofs instruktörer Sara Eklund och Anton Kindlund på träningstips som funkar både för nybörjare och erfarna skidåkare. 

Lektion nummer tre handlar om växlarna i längdåkningen.

Saxning. Foto: Marco Glijnis/Kola Productions

1. Saxning – bra för branta uppförsbackar

– Försök att gå eller springa kontrollerat, låt höften peka framåt. Om du har en dragkedja på jackan ska den peka framåt när du saxar, så att du inte pendlar med kroppen. Lyft blicken. Använd kraften i benen och ta hellre stora, lugna kliv än snabba och okontrollerade, säger Anton Kindlund.

Diagonalåkning. Foto: Marco Glijnis/Kola Productions

2. Diagonalåkning – för halvbranta uppförsbackar

– Få fram höften och våga lägga över vikten ordentligt från sida till sida. Jobba verkligen med viktöverföringen, och titta uppåt i backen. Målet är att glida fram på ett ben i taget, säger Anton Kindlund.

Stakning med frånskjut. Foto: Marco Glijnis/Kola Productions

3. Stakning med frånskjut

– Den här växeln är bra när det går fort, men man inte orkar att bara staka. Skjut ifrån med ena benet, ta ett dubbelt staktag med armarna och skjut sedan ifrån med det andra benet, säger Anton Kindlund.

Dubbelstakning. Foto: Marco Glijnis/Kola Productions

4. Dubbelstakning

–  Kom fram med höften, använd bålen mycket och armarna så lite som möjligt. Lås armbågsleden i 90 graders vinkel och låt fälla överkroppen så att du tar i med bålens kraft när du stakar. Det är först i slutet av staktaget som du rätar ut armarna, säger Anton Kindlund.

Fartställning. Foto: Marco Glijnis/Kola Productions

5. Fartställning – för snabba nerförsbackar

– Kryp ihop och luta dig lite lätt bakåt så att tårna lyfter lite i pjäxan och fästvallan inte tar i, säger Anton Kindlund.

FLER TEKNIKPASS KOMMER

  • Sverof arrangerar teknikpass för medlemmarna, för att ytterligare öka chanserna att gå i mål i Mora 2024. Teknikpass kommer att genomföras i Stockholm så fort snön kommer. Planer finns på att hålla teknikpass även på andra orter. Håll koll och anmäl dig på sverof.se/traning. Där kan du också skriva upp dig på en intresselista för att få utskick om när träningspassen äger rum.

SE TIDIGARE INSTRUKTIONSFILMER