”Förändringens vindar blåser – nu byter vi namn och symbol”
Som ung fänrik fick jag höra uttrycket ”reservofficerarna upprätthåller yrkesofficerarnas traditioner”. Hur mycket sanning det ligger i detta kan man diskutera, men faktumet att flottans reservare har en fäbless för alltifrån uniformsreglementen till snapsvisor är knappast en hemlighet. Med detta sagt är vi inte heller sena att vara nyskapande, vare sig det gäller sociala traditioner eller annat. Att reservofficerare återfinns som framgångsrika entreprenörer, generaldirektörer eller på höga positioner i näringslivet vittnar om förmågan att driva förändring. Och kanske är det just kombinationen av respekten för det som varit, tillsammans med drivet att skapa nytt, som kännetecknar reservofficeren.
År 1935 bildades Svenska Flottans Reservofficersförbund och som symbol antog man den standert som fördes på fartyg då en reservofficer hade befälet ombord. Såväl förbundets namn som symbolen i sig har således en ansenlig historik och vittnar om den oerhört viktiga roll reservofficerssystemet haft genom tiderna. När vi nu skriver 2024 befinner vi oss återigen i vad chefen för Försvarsstaben, GenLt Michael Claesson, vid flera tillfällen benämnt som förkrigstid. Jag tror att vi alla, inklusive generalen själv, hoppas att denna benämning så småningom visar sig felaktig, men för att det ska bli fallet krävs nu ett återtag av den svenska försvarsförmågan. I denna ansträngning spelar reservofficeren en oerhört viktig roll och det är med stor lättnad och glädje vi nu ser avsevärt större kullar antas till reservofficersutbildningen.
Förändringens vindar blåser således, och det är av största vikt att vi som förbund fortsatt förblir relevanta för såväl våra medlemmar som för Försvarsmakten. Ett steg i detta är att spegla den försvarsgren vi de facto tillhör, nämligen marinen. Efter enhälligt bifall vid årets förbundsstämma, följt av samma enhällighet vid extrastämma i slutet av maj, har vi nu ändrat namn till Svenska Marinens Reservofficersförbund.
Vår nya symbol är baserad på förbundets hederstecken, vilket funnits sedan 1951 och förutom ankaret och de tre kronorna även innehåller två neptunigafflar. Redan 2005 öppnade vi upp för medlemmar från hela marinen, men detta byte av namn och symbol manifesterar mer än så.
Som SMRO vill vi fortsatt bidra i tillväxten av det svenska försvaret, och säkerställa att de marina aspekterna på framtidens reservofficerssystem tas i beaktande. Såväl den blå som gröna delen av marinen skiljer sig i mångt och mycket från våra systrar och bröder i armén och flygvapnet, och där kan vi som SMRO bidra med både historik och nytänkande i skapandet av ett nytt och ändamålsenligt reservofficerssystem. På samma sätt kan vi också stötta våra medlemmar – inte minst den nya generationen av reservofficerare – med kunskap, nätverk och kraft att driva de frågor som berör marinens reservofficerare i deras värv.
Det enda som är konstant är förändring, och som Svenska Marinens Reservofficersförbund går vi nu in i en ny fas och tar oss an utmaningen att bidra till en framtid där marinens reservofficerare återigen spelar en nyckelroll i den svenska försvarsförmågan.